„Arată că îți pasă de familia ta! Începe cu tine!” este îndemnul dat vineri de Organizația Femeilor Liberale a municipiului Buzău, în colaborare cu Asociația „Investește pentru viitorul tău” în cadrul unei acțiuni care a avut ca scop informarea și conștientizarea riscurilor și a măsurilor de prevenție a cancerului mamar. Pe de altă parte, evenimentul trage un semnal de alarmă asupra numărului mare de femei care suferă de această boală, în condițiile în care Buzăul avea anul trecut 2.300 de persoane diagnosticate cu cancer la sân.

Întâlnirea a reunit aproape 40 de femei care, timp de două ore, au aflat de la oncologi și specialiști în sănătate publică ce înseamnă cancerul mamar, în timp ce un psiholog le-a explicat cât de puternică este amprenta pe care acest diagnostic o are și asupra psihicului.

”Dincolo de gravitatea bolii, cancerul mamar are și un impact psihologic major cauzează o stare de șoc și de stres acum pentru că mastectomia afectează imaginea corporală a femeilor, încrederea și stima de sine și pot apărea inclusiv stări depresive, furie, anxietate, teamă, îngrijorare. După o astfel de veste șocantă, pacienta trece printr-o serie de etape și reacții psihologice cum ar fi negarea sau refuzul de a accepta validitatea diagnosticului, furia atunci când boala este percepută ca o pedeapsă nemeritată, după care poate apărea depresia, izolarea, sentimente de devalorizare a propriei persoane. În ultimă etapă, persoana acceptă să trăiască cu boală, iar pacienta dorește să profite de fiecare clipă din viața ei”, Mihaela Frățilă, psiholog.

Totuși, multe femei ajung prea târziu la medic, iar cea mai mare suferință în România este prevenția bolilor. Oncologii vorbesc despre teama femeilor de aflarea unui astfel de diagnostic tragic.

”Din păcate, pot să vă spun că, în ultima perioadă, m-au căutat multe asistente, care ar fi trebuit să aibă educație medicală , și la care s-a depistat un cancer în stadiu avansat. Pentru mine este surprinzător pentru că îmi dau seama că există frică”, a explicat Radu Serescu, medic oncolog în Spitalul Județean Buzău.

Același lucru l-a confirmat și medicul Adrian Zoican, șeful UPU Buzău care, la rândul său, a spus că de la începutul anului peste 400 de femei care s-au prezentat la Urgențe au rămas internate și au fost ulterior diagnosticate cu cancer la sân.

” Cele mai expuse la cancerul mamar sunt femeile care au avut în familie pacienți deja diagnosticați. Societatea română suferă din punct de vedere al prevenție. Și acum, multe doamne se tem să se adreseze medicilor, ori din cauza lipsei de informație, ori, în această perioadă,  de frica infecției cu SARS-CoV-2”, a punctat Adrian Zoican.

O poveste cu final fericit a fost împărtășită celor prezenți de Vlad Mircea Pufu. Candidatul PNL la Senat a vorbit despre momentele prin care a trecut și mai ales ce a învățat din experiența trăită chiar în propria familie, când mama dumnealui a fost diagnosticată cu cancer la sân.

”Când ne confruntăm cu un astfel de diagnostic deopotrivă suferă și familia, uneori chiar mai intens decât cel diagnosticat. Am trecut prin așa ceva. Am o poveste cu mama mea și știu prin ce trec apropiații și familia bolnavului. Un astfel de diagnostic te lovește năpraznic. Îți strică total zona de confort, familia este dată peste cap și începi să cauți informații. Te întrebi ce faci, unde apelezi, ce ți se întâmplă…Primul loc pe care îl accesăm este internetul, dar, din experiența mea, internetul nu este suficient. De ce? Pentru că acolo este și multă falsitate. Și nu știi la cine să apelezi mai departe.

Sistemul de sănătate din România suferă din cauza asta. Nu există niște comisii de specialiști reunite arondate pe lângă centrele de diagnosticare. O soluție o reprezintă însă această nouă meserie, respectiv ”navigatori de pacienți”. Acești specialiști te poate scoate, atât pe tine, ca pacient, cât și familia, din acea zonă în care ești bulversat total și te ajută să treci peste sistemul de sănătate. Practic, îți recomandă medicii cei mai buni, care ți se potrivesc, respectiv cei mai buni chirurgi, oncologi și cei care se ocupă de diagnostic”, a spus Vlad Mircea Pufu, candidatul PNL la Senat.

Cea mai bună lecție pe care oricine a trecut printr-o astfel de experiență și pe care, toate celelalte femei ar trebui să și-o însușească ar fi controlul periodic la medic. 

”Un alt mesaj pe care aș vrea să-l mai transmit astăzi vine tot din experiența personală. Vă pot spune ce își reproșează mama mea după această experiență, care, din fericire pentru noi este o poveste cu final fericit. După ce s-a operat, și au trecut șase ani de atunci, mama a spus că dacă mergea la medic mai devreme descoperea acel nodul cu șapte ani înainte”, a spus Vlad Mircea Pufu.

Același îndemn de a avea mai multă grijă de sănătate a venit și din partea Cameliei Benchescu, al doilea pe lista candidaților PNL pentru Camera Deputaților.

”Cancerul la sân este o boală dificilă, însă, așa cum arată și culoarea roz care este culoarea emblematică pentru prevenție arată și speranță. Dacă suntem atente cu noi și descoperim din timp micile semnale pe care corpul ni le dă, șansele de reușită și de victorie asupra acestei boli sunt foarte foarte mari”, a spus Camelia Benchescu, al doilea candidat PNL pe lista propusă pentru Camera Deputaților

Evenimentul s-a încheiat cu un moment în care participanții au lansat către cer baloane roz în semn de solidaritate pentru pacientele diagnosticate cu cancer la sân.

Intre orele 19.00-20.00 sediului Palatului Copiilor a fost iluminat în roz, culoarea reprezentativă a campaniilor pentru prevenirea cancerului de sân.

newsbuzau.ro